MITÄ TERMI LIIKKUVUUS TARKOITTAA JA MIKSI SITÄ ON HYVÄ HARJOITTAA?
Yksinkertaisesti tiivistettynä liikkuvuus pitää sisällään kolme osa-aluetta: notkeus, voima ja kehonhallinta. Notkea keho omaa laajat liikelaajuudet, kun taas voiman avulla saamme tuotettua eri liikkeitä ja käymään eri asennoissa hallitusti sekä vaivattomasti.
Liikkuva keho on terve keho. Kun keho on terve, et todennäköisemmin kärsi kivuista tai liikerajoitteista. Liikkuvalla ja vahvalla keholla on pienempi loukkaantumisriski, sillä se osaa reagoida paremmin nopeampiinkin liikemuutoksiin. Lisäksi opit tuntemaan kehosi paremmin ja opit käyttämään sitä monipuolisemmin. Näiden myötä hyvä liikkuvuus parantaa suorituskykyäsi niin arjessa kuin siinä omassa rakkaassa lajissasi, on se sitten pallopelit, tanssi tai vaikka kehonrakennus.
”PITÄIS VENYTELLÄ ENEMMÄN”
Yllättävän moni yhdistää mielessään liikkuvuusharjoittelun staattiseen venyttelyyn. Monet tuntuvat jopa potevan huonoa omaatuntoa siitä, että eivät jaksa venytellä säännöllisesti. Venyttelyyn liittyy paljon erilaisia uskomuksia, joita on kuitenkin onnistuttu viime vuosina tutkimustyöllä kumoamaan. On totta, että säännöllisesti tehtynä staattisella venyttelyllä voi edistää kehon notkeutta ja se harvemmin on huono asia. Joissain tapauksissa se voi olla jopa hyödyllistä paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Venyttely ei kuitenkaan edistä voimantuottoa, eikä näin ollen edistä myöskään kehonhallintaa.
Toiset onnistuvat hyvinkin tasapainottelemaan voimaharjoittelun ja venyttelyn välillä, mikä on tietty hyvä juttu heille. Joillekin staattinen venyttely voi olla myös meditatiivinen harjoite, rauhoittaen mielen päivän kuormitustekijöistä. Monelle kuitenkin motivaation löytäminen venyttelylle on haastavaa ja monesti kuuluu sanottavan syyksi ”kun ei ole aikaa” tai ”en saa aikaiseksi”. Tällöin aktiivinen liikkuvuusharjoittelu voi olla sinulle mielekkäämpi vaihtoehto.
Aktiivisessa harjoittelussa lähdetään hallitusti liikkeen kautta laajentamaan kehon liikeratoja. Aktiivisella harjoittelulla saat lisää venyvyyttä ja elastisuutta, opit tuntemaan kehosi paremmin ja käyttämään sitä monipuolisemmin. Harjoittelua voi tehdä monella tavalla, tarpeista ja tavoitteista riippuen. Liikkuvuusharjoittelulla voidaan poistaa liikerajoitteita, kohdistaen harjoitteet yhteen tiettyyn ongelma-alueeseen. Voit myös yhdistää liikkuvuusharjoitteita salitreeniin, esimerkiksi alkulämmittelyn yhteyteen tai vaihtoehtoisesti liikkuvuusharjoittelu voi olla myös päätreeni, jossa saat hien pintaan ja pääset haastamaan itsesi.