Helpotusta tuki- ja liikuntaelinvaivoihin
Fysioterapia ja kuntoutuminen on prosessi. Joskus vaivan syyn ja sopivan hoitokeinon löytäminen vaatii hieman salapoliisityötä. Jos vaiva on ollut läsnä jo jonkun aikaa, kuukausia tai vuosia, kudokset ja hermosto tarvitsevat aikaa ja pitkäjänteistä työtä kuntoutuakseen.
Ensimmäisellä käynnillä tehdään fysioterapeuttinen tutkiminen, määritellään asiakkaalle merkitykselliset hoidon tavoitteet, tehdään kuntoutussuunnitelma ja kokeillaan sopivia kotiharjoitteita.
Toisella käynnillä täsmennetään tarvittaessa kuntoutussuunnitelma, ohjataan terapeuttisia harjoitteita, tarjotaan neuvontaa ja ohjausta kivunhallintaan, asiakas saa harjoitusohjelman kotiin.
Tuki- ja liikuntaelinvaivojen fysioterapiassa täsmäharjoitteilla pyritään elvyttämään hermoja ja lihaksia, vahvistamaan nivelten ympärillä olevia lihaksia ja tarvittaessa korjaamaan virheasentoja, jotka saattavat olla vaivan syntymisen syynä. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa kipu on usein läsnä ja harjoittelu aloitetaan kevyillä harjoitteilla. Fysioterapiassa etsitään yhdessä asiakkaalle sopivia lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja. Kun kipu alkaa väistymään harjoitteita vaikeutetaan vähitellen nousujohteisesti. Kudosten paranemisen kannalta on erittäin tärkeää löytää oikea harjoittelun annostus ja sitoutua sekä yhteistyöhön fysioterapeutin kanssa että itsenäiseen harjoitteluun.
Jatkokäynneillä varmistetaan harjoitteiden oikea suoritustekniikka, ohjataan nousujohteista harjoittelua, seurataan kehitystä ja voidaan tarvittaessa varmistaa, että alkuperäiseen vaivaan sekä yleiseen terveyteen mahdollisesti vaikuttavat muut osa-alueet ovat tasapainossa. Lisätään monipuolista liikuntaa ja edistetään tasapainoa, liikkuvuutta, kestävyyttä, elämäntapoja ja unen laatua. Pyritään ennaltaehkäisemään vaivan ja kivun uusiutumista sekä muita epäedullisia muutoksia terveydessä.